BAJINA BAŠTA - TURISTIČKE I PRIVREDNE MOGUĆNOSTI

Svečanost povodom predstavljanja turističkih i privrednih mogućnosti Opštine Bajina Bašta, održana je 6. aprila 2012. godine u Ruskom domu u Beogradu. Predstavnici Opštine predstavili su mogućnosti za ulaganje u proizvodnju zdrave organske hrane, industrije i sektor turizma i usluga.

 

Svečanosti, koja je organizovana na inicijativu i uz podršku Ambasade Ruske Federacije, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Privredne komore Srbije i Beograda, Opštine Bajina Bašta i lokalne privrede, Turističke organizacije Srbije, predstavnici poslovnih klubova zemalja koje ulažu u Srbiju, javne ličnosti, članovi zavičajnih udruženja.

Upriličen je prigodan kulturno-umetnički program narodnih pesama i igara, kao i degustacija tradicionalnih proizvoda ovog kraja. Voditeljka programa bila je Olivera Jovićević, novinarka Radio-televizije Srbije.

Manifestacija je imala za cilj da predstavi turističke i privredne mogućnosti Bajine Bašte, opštine u Zapadnoj Srbiji, u podnožju planine i Nacionalnog parka Tara i na obali reke Drine. Netaknuta priroda, šume i jezera, poljoprivredni, prerađivački i industrijski resursi, veliki broj sportsko-turističkih manifestacija, jedinstven su potencijal Srbije i mogući izazov za strane i domaće investitore.Tradicionalna proizvodnja duvana, malina, voća i povrća, prikupljanja i proizvodnje lekovitog bilja i pečuraka, dobar su signal potencijalnim investitorima koji žele da investiraju u prerađivačke kapacitete. Bogatstvo vodnog potencijala predstavlja prirodni resurs za razvoj elektroenergetskog sektora, ali i za uzgoj kalifornijske pastrmke. Ako se ovome doda i Nacionalni park Tara, Opština Bajina Bašta pruža mogućnosti i za razvoj gotovo svih grana turizma. Opština je ukazala i na neiskorišćene fabričke hale nekadašnjih giganata ovoga kraja koje je spremna da ustupi bez nadoknade potencijalnim investitorima.

Svi potencijalni investitori koji se odluče da ulože svoj kapital u Bajinu Baštu, mogu da računaju na predvidivost troškova koji prate njihovo ulaganje.