PRVA KONFERENCIJA O KORPORATIVNOM VOLONTIRANJU ZAPOSLENIH

Prva konferencija o korporativnom volontiranju zaposlenih u republici Srbiji, održana je u ponedeljak 14. novembra 2011. godine u hotelu Continental, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike i Grada Beograda, a povodom Međunarodne godine volontera (2011).

 

Konferenciji su prisustvovali predstavnici pedeset najvećih stranih i domaćih preduzeća koja posluju u Srbiji, predstavnici Vlade, Grada Beograda i nevladinog sektora.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić istakao je otvarajući konferenciju da se mali broj organizacija u Srbiji zbog loše informisanosti prijavljuje za volontiranje. On je podsetio da su usvajanjem zakona o volontiranju i Strategije o društveno odgovornom poslovanju postavljeni okviri za volontiranje, ali da su se do sad prijavila samo 53 organizatora volontiranja i istakao da je značaj volontiranja u periodu ekonomskei socijalne krize nemerljiv.

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić je pozvao prisutne kompanije da volonterskim radom svojih zaposlenih pomognu osetljivim socijalnim grupama, narodnim kuhinjama, domovima starih, deci bez roditeljskog staranja, osobama sa invaliditetom i drugima kojimeje pomoć i solidarnost neophodna. Krkobabić je pozvao nevladin sektor na partnerstvo u organizovanju volonterskih akcija koje će doprineti kvalitetu života i sprečavanju socijalne isključenosti osetljivih društvenih grupa.

Na konferenciji su govorili i pomoćnica ministrarada i socijalne politike Radmila Katić Bukumirić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, predstavnici Privredne komore Srbije i Beograda, nevladinih organizacija, eksperti za društveno odgovorno poslovanje i stručnjaci za odnose s javnošću. Primere dobre prakse volontiranja predstavili su kompanija Holcim Srbija, Erste banka, NVO Banka hrane, Unicef i autori projekta Očistimo Srbiju.

Konferenciju su organizovali Centar za tranziciju i ljudska prava i Balkan media tim PR uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike i kabineta zamenika gradonačelnika Beograda.